Έργο: ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΜΠΑΝΙΟΥ

Έτος : 2017

Μελέτη: DELTA STUDIO

Κατάσταση: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ

Τοποθεσία: ΚΑΡΥΣΤΟΣ, ΕΥΒΟΙΑ

Φωτογραφία: Georgia_Dmtr

Η ανακαίνιση του λουτρού αυτού ολοκληρώθηκε το Δεκέμβρη του 2017. Το μπάνιο αυτό αποτελεί το κύριο λουτρό ενός σπιτιού μιας τετραμελής οικογένειας, και η ριζική του ανακαίνιση από βοηθητικό μπάνιο ενός υπνοδωματίου σε κύριο μπάνιο κατέστησε και τον κυριότερο άξονα σχεδιασμού. Το μακρόστενο σχήμα με μέγιστο πλάτος 1.60m αποτέλεσε ένα όριο που καθοδήγησε την επέμβαση. Ένας ενιαίος πάγκος καταλαμβάνει τη μια πλευρά ενώ η άλλη είναι πλήρως ελέυθερη και καταλήγει στο βάθος σε μια ντουζιέρα με γυάλινο διαχωριστικό. Η ντουζιέρα επιλέχθηκε να διαχωριστεί με ένα σκαλοπάτι από το υπόλοιπο δάπεδο, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η τζαμαρία. Επενδυμένη με το πλακάκι του δαπέδου, προσφέρει ένα τελείωμα χώρου όπου το πλακάκι εμφανίζεται στα λειτουργικά σημεία.

Η επιλογή των υλικών και η απόφαση όλα τα στοιχεία να είναι κτιστά, έγινε με βάση την αισθητική της υπόλοιπης κατοικίας και την αποκάλυψη της ξύλινης οροφής που εφόσον βρισκόταν σε καλή κατάσταση, αποφασίστηκε κατά την αποξήλωση να διατηρηθεί. Το ξύλο η τσιμεντοκονία και το πλακάκι που επιλέχθηκε να έχει την όψη οπλισμένου σκυροδέματος, συνέθεσαν το τελικό αποτέλεσμα το οποίο δεν απέχει από τη σχεδιαστική πρόταση. Ο καθρέπτης που τοποθετήθηκε σε όλο το μήκος του πάγκου πλαισιώθηκε από τον ίδιο τον τοίχο προσδίδοντας βάθος στον χώρο. Τον ίδιο σκοπό είχε και η τοποθέτηση της ντουζιέρας σε όλο το πλάτος της απόληξης του μπάνιου, όπου αποτελεί ένα διαπερατό όριο και οπτικά δεν απομονώνει το χώρο του ντουζ. Με τη στρατηγική αυτή είναι ορατή η πλήρης διάσταση του μπάνιου, δίχως να εμποδίζεται η λειτουργικότητά του.

This renovation, was completed in December 2017. Refering to a main bathroom in a family of 4 residence, in Evoia,this project was designed so as to meet those demands. Since the conceptual stage, it was consider crucial to remain to the particular color palette. The materials which where selected to depict the design initiative were, white cement with filler, glass, wood and tiles. It is important to express that the initial thought, was the overall construction which contains the sink, to be from a dark grey cement so the top part would be completed as a solid object. Also this idea was of major importance in the tile selection.

The intention was to renovate the bathroom so as to reflect three design qualities.Transparency, the usage of existing geometry, as well as a bold material presence.The final outcome is extrememly close to the design process. The only element that was altered was the surface of the sink “furniture” which was eventually covered by the same tiles which were used to create the shower space.